Huhhuh Legoja! Kukapa meistä ei olisi kutsunut kaveria kylään pienenä rakentelemaan hurjia kyhäelmiä näistä uskomattoman monipuolisista palikoista, joiden parissa työskennellessä vain taivas on rajana?

Lego on ollut aina innovatiivisuudestaan tunnettu yritys, repien designin ja säännösten rajat riekaleiksi mielikuvituksellisuudellaan. Tanskan lahja maailmalle on tuonut lapsien iloksi markkinoille tuhansia erilaisia malleja ja settejä vuodesta 1949 lähtien; vuoteen 2013 mennessä oltiin valmistettu jo 560 miljardia Lego-palaa useissa eri teemoissa, eikä loppua tälle näy.

Lähes kaikki Lego-setit on tietysti suunniteltu ja pantu myyntiin rakkaudella ja innovaatiolla, mutta osa järjestelmistä nousee kuitenkin esille veljistään. Seuraavaksi esittelemme näistä muutaman:

Taj Mahal on kaikkien aikojen suurin Lego-setti palikkamäärissä mitattuna: lukumäärä kohoaa lähes 6000 palaan! Ylpeiden isukkien täytyikin kantaa rakennuspaketti mukuloidensa saataville kolmessa paketissa. Valmiiksi kasattuna kyseinen mestariteos sisältää kaikki Taj Mahalin merkittävimmät yksityiskohdat.

The Ultimate Collectors Edition Millenium Falcon nousee listallemme tärkeimpänä Star Wars –aiheisena Lego-teoksena. Setti oli julkaisunsa aikaan kaikkien aikojen kallein Lego-paketti 500 dollarin hinnallaan. Ikoninen Millenium Falcon loksauttaa jokaisen jannun leuan ammolleen näiden kyläillessä mestarirakentajan pajalla. Legon Star Wars –sarjasta löytyy lukemattomia huikeita teoksia, joista useampikin olisi voitu käydä läpi hieman pidemmässä listauksessa, mutta mielestämme Millenium Falcon on sarjan ehdoton ykköstähti.

Monorail Transport System on vuonna 1987 julkaistu Futron-tuotesarjaan kuuluva paketti, joka oli ensimmäinen toimivalla junalla varustettu Lego-rykäys. Pattereilla toimivaa, kaksisuuntaista junaa ohjataan kahdella asemalla; junan voidaan antaa kulkea aseman läpi, vaihtaa sen suuntaa tai pysäyttää se. Kannattaa myös huomioida, että tämä juna kulkee avaruudessa; mitä muuta mahtavuuteen ja villeihin leikkeihin enää tarvittaisiin?

Viimeisenä, mutta kenties tärkeimpänä listallemme kuuluu Imperial Flagship, joka saa Lego-fanaatikot kuolaamaan monimuotoisuudellaan ja yksityiskohdillaan. Tämä kolmimastoinen Lego-merien kauhu nostaa piraattilippunsa korkeammalle kuin yksikään laiva palikkavesillä; 75 cm korkeus pitää huolen siitä, että tämä paatti tulee huomatuksi. Kyseessä on Pirates-sarjan viimeinen julkaisu, jota voidaan kutsua hyvällä syyllä sarjan lippulaivamalliksi.